Novo zaduženje od 5,8 milijardi

Bez autora
Jul 21 2011

Republika Hrvatska izdala je obveznice na domaćem tržištu - kunsku od 1,5 milijardi kuna s dospijećem 2016. te obveznicu uz valutnu klauzulu u iznosu od 600 milijuna eura s dospijećem 2022. Odluku o njihovu izdavanju donijela je Vlada na današnjoj sjednici. Time je ispunjen plan izdavanja državnih obveznica za ovu godinu i u najvećoj mjeri zadovoljena i zatvorena potreba za financiranjem državnog proračuna. U situaciji i dalje prisutne volatilnosti na međunarodnim financijskim tržištima te posljedičnog rasta zahtijevanih prinosa investitora, realizirana su izdanja obveznica s godišnjim kuponima od 5,75 posto u slučaju kunskog izdanja, te 6,50 posto u slučaju izdanja uz valutnu klauzulu. Domaće obveznice, kako se navodi, izdane su nakon nedavno realiziranog izdanja euroobveznica, a u skladu s planom financiranja Državnog proračuna za 2011. godinu i u skladu s interesom tržišta.

Novo zaduženje od 5,8 milijardiRepublika Hrvatska izdala je obveznice na domaćem tržištu - kunsku od 1,5 milijardi kuna s dospijećem 2016. te obveznicu uz valutnu klauzulu u iznosu od 600 milijuna eura s dospijećem 2022.

Odluku o njihovu izdavanju donijela je Vlada na današnjoj sjednici. Time je ispunjen plan izdavanja državnih obveznica za ovu godinu i u najvećoj mjeri zadovoljena i zatvorena potreba za financiranjem državnog proračuna, istaknula je ministrica financija Martina Dalić.

Vlada odobrila novo zaduženje

U situaciji i dalje prisutne volatilnosti na međunarodnim financijskim tržištima te posljedičnog rasta zahtijevanih prinosa investitora, realizirana su izdanja obveznica s godišnjim kuponima od 5,75 posto u slučaju kunskog izdanja, te 6,50 posto u slučaju izdanja uz valutnu klauzulu.

Domaće obveznice, kako se navodi, izdane su nakon nedavno realiziranog izdanja euroobveznica, a u skladu s planom financiranja Državnog proračuna za 2011. godinu i u skladu s interesom tržišta. Realizacijom ovih izdanja Republika Hrvatska završila je planirana izdanja na domaćem i međunarodnom tržištu kapitala za ovu godinu, ističu iz Ministarstva financija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik